Recepten van Macondo
"Wat eten we zondag ?"
Welkom op de receptenpagina van Macondo.
Op deze plek willen wij originele kookrecepten plaatsen die in vele Caraibische
huishoudens worden bereid.
De recepten zijn op zodanige wijze samengesteld en opgeschreven, dat ze vrij
gemakkelijk te bereiden zijn. Strict genomen moet u wel over enige kookervaring
beschikken, maar nog belangrijker is uw motivatie om een goed resultaat te bereiken.
Als u het echt leuk vindt om te experimenteren met de Caraibische keuken, kunt u
verrassende resultaten bereiken.
Probeer maar ..........!!!!
PS: De ingredienten kunt u veelal bij een middelgrote supermarkt halen,
of bij een toko. Voor nuttige tips kunt u op deze site bij Tips of Toko's kijken.
Granada Pasteitjes
Deze pasteitjes kunt u opdienen als voorgerecht bij een maaltijd of gewoon als snack.
Op de Caraibische eilanden treft men vaak oudere vrouwen die zich zelfverzekerd, met grote rieten
manden op het hoofd, op straat voortbewegen. Deze zelfstandige onderneemsters zijn dan op
weg naar een vaste plek bij de ingang/ uitgang van een fabriek, raffinaderij of overheidskantoor,
waar zij de zelfgemaakte "lekkernijen" (zoals b.v. pasteitjes en snoepgoed, maar ook losse
sigaretten en staatsloten) aan de man brengen. Meestal aan het eind van de werkweek,
wanneer werknemers loon hebben ontvangen.
Benodigdheden voor 10 pasteitjes:
Voor de vulling:
● 300 gram rundergehakt
● 50 gram kappertjes
● 3 eetlepels rozijnen
● 1 ui
● zout
● witte peper
● 1 eetlepel Worceister sauce
Voor het jasje:
● 1 pak diepvries bladerdeeg (10) vellen)
Breng het gehakt op smaak met zout en peper en bak in een braadpan tot een prutje;
gebruik hierbij een spatel om het gehakt in een rulle vorm te krijgen.
Na ongeveer 5 minuten goed losroeren kunt u de gesnipperde ui toevoegen.
Voeg tesamen met de rozijnen een half kopje lauw water toe en laat de inhoud in de gesloten
pan ongeveer 10 minuten stomen. Af en toe roeren.
Doe nu het vuur onder de pan uit en laat de inhoud afkoelen. Voeg nu de Worceister sauce toe.
Haal nu de vellen bladerdeeg uit de diepvries en laat 10 minuten ontdooien op het aanrecht.
Als de deegvellen half-ontdooid zijn kan het vullen van de pasteitjes beginnen.
Leg telkens een vel op het aanrecht en vul dit met anderhalve eetlepel vulling uit de braadpan.
Het deegvel voorzichtig omklappen en de randen dichtdrukken met een vork. Deze handeling
is nogal bewerkelijk, maar u moet zo denken.... het is resultaat dat werkelijk telt !
Als u alle vellen van vulling hebt voorzien, legt u ze op een met bakpapier bedekt ovenrooster.
De oven hebt u voorverwarmd tot 200 graden Celsius.
Leg de pasteitjes in de oven.
Na 25 minuten kunt u uw resultaat bewonderen.
PS: Totale bereidingstijd is 45 minuten.
Zuurkool Stoofschotel
Dit gerecht kreeg ik voor het eerst voorgeschoteld bij Surinaamse vrienden op Aruba.
Het was mijn eerste kennismaking met zuurkool. De groente in deze vorm was daar bijna
onbekend. Echter, in een aantal goed gesorteerde winkels was geimporteerde zuurkool wel
verkrijgbaar. (Niet uit het vat, maar uit een glazen pot: Sauerkraut).
Benodigdheden (4 personen):
● 500 gram runderlappen
● 250 gram zure kool
● 50 gram margarine
● 1 grote ui
● 1 blikje tomatenpuree
● 2 laurierblaadjes
● 2 bouillonblokjes
● zout, peper en pimentkorrels
Bak eerst het vlees in de margarine gedurende 10 minuten. Goed omscheppen.
Voeg daarna degesnipperde ui, tomatenpuree en bouillonblokjes toe. Roer nogmaals
een aantal minuten goed door voordat u de inhoud van de pan afblust met een glas lauw
water. Voeg nu ook de pimentkorrels en laurierblaadjes toe. Het vlees moet vervolgens
op een zacht vuurtje, gedurende 2 uur sudderen.
Als het vlees gaar is kunt u de zure kool toevoegen. Laat het geheel nog 3 minuten
stomen. Als dit gebeurd is kunt u aan tafel.
Tip: U kunt er evt. een aantal gekookte aardappelen doorheen mengen.
Serveer dit gerecht met witte rijst.
Sopi di gjambo (okersoep)
Deze maaltijdsoep komt - in veel variaties - voor op bijna alle eilanden in het Caribisch gebied. Hij wordt bereid met okers (Hibiscus Esculentus): langwerpige, groene vruchten met een harige huis. Okers lijken op augurken, binnenin zitten zaadjes die na het koken prachtig rose worden. Op de Britse eilanden worden ze Ladies fingers genoemd.
Benodigdheden:
● 1 pot rundvleesbouillon (340 gram)
● 10 okers
● 1 makreelfilet (Gerookt)
● 5 pimentkorrels
● 2 takjes selderij
● 3 aardappelen (Nicola)
● 2 zoete aardappelen,
● 1 ui
● soepgroenten (diepvries: 100 gram)
● 2 liter water
Breng het water, de bouillon en pimentkorrels aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat zachtjes koken. Snij de ui in schijfjes en leg deze in het kokend vocht.
Als de inhoud van de pan een kwartier gekookt heeft (op laag vuur), voegt u de (in stukjes gesneden) makreel en de (partjes) zoete en gewone aardappelen toe.
Doe nu ook de soepgroenten en in schijfjes gesneden okers in de pan en laat nog ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
Als de aardappelen gaar zijn is de soep gereed om op te dienen. Voeg zout naar smaak toe.